zaterdag 31 mei 2008

Vangsten rondom Westkapelle

Dat er nu geep gevangen wordt, was al bekend. Nog steeds niet in grote mate, maar geep is geep. Een leuk detail is dat de geep links van de steiger (staketsel) groter is dan de geep die gevangen wordt op de zeedijk. Er is afgelopen week 1 reactie binnengekomen hoe je geep op zuur kunt zetten. Deze reactie kun je lezen op "de geheime geep" (reactie hierop). Deze persoon heeft anoniem gereageerd en ik wil hem/haar hier hartelijk voor bedanken. Naast geep wordt er ook tong gevangen. Zeer zeker op het zuiderstrand. De eerste tongen zijn meestal niet dik, maar wel vol van smaak. Op het zuiderstrand vang je tong in de avonduren en bij laagtij. Ook de paling begint weer los te komen, in de avonduren wordt er in de Kreek redelijk paling gevangen. Nu heerst er in Nederland een discusie over het meenemen van paling, dit omdat het triest gesteld is met de palingstand. Ik denk zelf dat deze discusie terecht is. Deze week heb ik informatie ingewonnen bij de destreffende overheidsinstelling en het blijkt te gaan over alleen openbare wateren. Dus de Kreek valt hier buiten. Vang je paling op zee, dan zal je deze terug moeten gooien. Wanneer deze regeling er door komt, geldt deze vanaf 2009.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

dat van de geep int zuur, is heel graag gedaan ;-)
voor ik het wist stond er anoniem bij...nu beter opgelet.
ik ga het recept binnenkort ook wel eens proberen.
eerst nog wat geep en makreel vangen.

groetjes
benji (benjamin) uit hoboken, antwerpen.

Anoniem zei

hoi nog een recept voor inmaken deze is uit een oud visblad. het komt bijna op het zelfde neer maar mischien staat er nog aanvullingen in.

Makreel in glas
INGELEGDE MAKREEL: Dat gaat nu eenmaal zo met makrelen. Een hele tijd wacht je erop dat ze komen en dan zijn ze er plotseling: Niet zo maar een paar, maar natuurlijk een grote school, waarvan je er dan zoveel vangt dat men in de keuken er van alles mee doet. Alle recepten zijn echter voor direct gebruik en "meteen opeten" bedoeld, maar wie zijn makre¬len langere tijd houdbaar wil maken kan ze inleggen. Het is mogelijk de rauwe, in stukken gesneden vis in een marinade die uit azijn en zout bestaat "gaar" te laten worden. Het is evenwel eenvoudiger makrelen te marineren nadat ze gekookt zijn.

Het maakt natuurlijk geen verschil of men een mooie stenen kruik of een weckfles gebruikt. Hoofdzaak is dat ze "pijnlijk" schoon zijn.

Om te koken:
4 makrelen (ca. 30 cm) 2 uien, 2 wortelen IƻpƩperkorrels
Ih theelepel mosterdkorrels
I eetlepel zout, I snufje suiker

Om in te leggen:
0,2 liter wijnazijn (50/0), 0,5 liter kooknat \6 theelepel suiker
I theelepel zout, 2 laurierbladeren
I paprikascheut
I stuk venkelwortel

Ongeveer drie jaar oude, circa 30 cm lange vissen zijn bijzonder geschikt om in te, leggen. Ze worden schoongemaakt, waar¬bij de staart, de vinnen en de kop worden afgesneden. N adat de donkere binnenhuid is verwijderd wast men ze goed af in koud water - als ze reeds langere tijd dood zijn met azijn - en laat ze goed uitdruipen. Vervolgens snijdt men de vis in stukken van ongeveer 5 cm lengte (lucifersdoosje). Wortelen schoonmaken, uien pellen en beide in plakken snijden. Samen met de kruiden, het zout en de suiker in een liter water koken tot de groenten gaar zijn. Nu mag het water niet meer doorkoken. De stukken vis erin doen en gedurende circa twaalf minuten zachtjes laten trekken. Dan de stukken vis met een schuimspaan er uitnemen en alles laten afkoelen. Daarna maakt men een marinade door de wijn¬azijn, het gezeefde kooknat, de suiker en het zout door elkaar te roeren. Paprika, venkel en laurierbladeren erbij doen. De bij het zeven van het kooknat opgevangen groenten worden samen met de makrelen in de marinade gelegd. De op deze manier ingelegde makrelen zijn, in gesloten weck¬flessen die in de koelkast worden bewaard, geruime tijd houdbaar.

grtn Peter

Anoniem zei

zaten een paar foutjes in dit is de goede samenstelling.

Om te koken:
4 makrelen (ca. 30 cm) 2 uien, 2 wortelen I0 peperkorrels
1/2 theelepel mosterdkorrels
I eetlepel zout, I snufje suiker

Om in te leggen:
0,2 liter wijnazijn (5%), 0,5 liter kooknat
1/2 theelepel suiker
I theelepel zout, 2 laurierbladeren

grtn Peter
I paprikascheut
I stuk venkelwortel